Bankowa Głowa

Fundacja 8 Kobiet wspólnie z Narodowym Bankiem Polskim w 2016 roku zrealizowali projekt „Bankowa głowa, czyli ekonomia dla Seniora”. Został on przeprowadzony w trzech Uniwersytetach III Wieku: w Goleniowie, Stargardzie i Gryfinie. Celem było upowszechnienie wiedzy ekonomicznej wśród Seniorów, a novum część filmowa z wykorzystaniem zdobytej wiedzy.

W projekcie wzięło udział kilkuset seniorów, którzy uczestniczyli w wykładach i warsztatach ekonomicznych, prowadzonych przez prof. Beatę Świecką i dr Martę Musiał z Wydziału Zarządzania i Ekonomiki Usług Uniwersytetu Szczecińskiego. Zdobytą wiedzę ekonomiczną seniorzy wykorzystali do zrealizowania scenek filmowych, w których tematem przewodnim była, oczywiście, ekonomia.

8.12.2016 r. w siedzibie Narodowego Banku Polskiego w Szczecinie odbył się uroczysty finał, podczas którego wręczone zostały nagrody pieniężne dla najlepszych filmów o tematyce ekonomicznej.

Jury pod przewodnictwem aktora i reżysera teatralnego Wiesława Łągiewki wyłoniło zwycięzców. I miejsce zajęli ex aequo Seniorzy z Goleniowa i Gryfina, II miejsce przypadło w udziale Stargardowi. Jury podkreślało profesjonalizm aktorów-Seniorów oraz ich humorystyczne podejście do trudnych ekonomicznych zagadnień.